Versnellen, doe je er goed aan of niet?
De meeste mensen, zowel onderwijzers/directies als ouders zijn niet meteen zo’n voorstander van versnellen omwille van de problemen die deze kinderen later zouden krijgen in het middelbaar. Een versnelling hoeft echter niet noodzakelijk negatief te zijn. De meeste leerkrachten en ouders maken zich zorgen over sociale isolatie en de sociale vaardigheden van deze leerlingen. Deze zorg is niet in overeenstemming met resultaten uit internationaal onderzoek, waaruit blijkt dat versnelling in de schoolloopbaan niet leidt tot academische of sociaal-emotionele problemen. Versnellen is niet noodzakelijk negatief! Als er al problemen zijn, komen die eerder voort uit hun hoogbegaafdheid dan uit het versnellen zelf.
‘Versnellen is het omgekeerde van zittenblijven. Vraag je je dan als leerkracht ook af of het kind dit sociaal-emotioneel wel zal aankunnen?’
‘Laat hem nog maar wat kleuteren, kinderen moeten toch leren omgaan met leeftijdsgenoten… of niet?’
Omdat het om een ingrijpende maatregel gaat, is het noodzakelijk dat deze beslissing op een gefundeerde wijze genomen wordt. Deze lezing gaat daarom verschillende zaken rond versnellen en vervroegde doorstroming belichten:
- Welke vormen van versnellen bestaan er?
- Sociaal-emotionele gevolgen van versnellen: hardnekkige mythes over versnellen
- Welke criteria moet je in overweging nemen?
- Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?
- Wettelijk kader in Vlaanderen
- Wat zijn de valkuilen?
- Bestaan er methodes die het meetbaar maken of een kind klaar is om te springen naar een hogere klas?
Wil je voorbereid zijn op een eventuele versnelling van een leerling, dan is deze nascholing héél interessant voor jou!
Praktisch
De nascholingen worden meestal georganiseerd op weekdagen, op verschillende locaties in verschillende regio’s. De data en regio’s zijn te vinden in de linkerkolom hiernaast of op onze agenda. De prijs van het evenement alsook een inschrijfformulier vind je op de link van elk evenement op deze agenda!
Wilt u meer informatie of een afspraak maken, neem dan telefonisch contact op of per mail:
tel. 0032 (0) 9 398 06 33 of mail naar info@giftedacademy.be.