Datum
11/10/2021
09:00-12:00
Locatie
Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat 88
2800 Mechelen
België
Categorie
Een tienerbrein vecht dagelijks conflicten uit tussen het rationele gedeelte van het brein (de zgn. frontaalkwabben) en het emotionele brein (het limbisch systeem). Ondanks hun cognitieve voorsprong ontsnappen ook hoogbegaafde jongeren niet aan deze ‘‘puberstorm’ en duiken extra (existentiële) vraagtekens op, juist omwille van hun reeds sterker ontwikkeld zelfbewustzijn. Tijdens de adolescentie doorgaan cruciale hersengebieden een indrukwekkende evolutie naar een volwassen brein. Dat proces verloopt met horten en stoten. Het ene moment werkt de tiener gemotiveerd mee (rationele brein), het andere moment lukt dit niet en heeft de jongere een kort lontje (emotionele brein). Genderverschillen duiken daarbij ook op.
In deze sessie krijg je een kijk op de ontwikkeling van het tienerbrein en het effect daarvan op het zelfbeeld, leervermogen en sociale relaties van hoogbegaafde adolescenten. Deze breinkennis kan je verder delen met collega’s en leerlingen, zodat psycho-educatie een extra motivator kan worden.
Inge van Bogaert is een ervaren gedrags- en communicatiewetenschapper. Na zes jaar journalistiek belandde zij eerder toevallig in het onderwijs. Zij geeft ondertussen meer dan 25 jjaar les in het secundair onderwijs en begeleidt al even lang jongeren bij hun psychische, persoonlijke en studiemoeilijkheden. Zij schoolde zich bij in handelingsgerichte coaching en in Visible Learning, en volgt het wetenschappelijk onderzoek over de ontwikkeling van het (tiener)brein en op de voet. De unieke combinatie van senior teacher, jongerencoach, Hoogbloeier-partner, CNO-gastdocent en auteur (handboeken Gedragswetenschappen) maakt dat zij vanuit diverse invalshoeken aan de slag kan met tieners.

Inschrijven
Inschrijvingen zijn gesloten.