Datum
12/11/2019
09:30-12:30
Locatie
Artenova
Moensstraat 19
2800 Mechelen
België
Categorie
Basisvorming mindset, of hoe je onderpresteren preventief kan tegengaan in je eigen klas.
De manier waarop leerlingen denken over intelligentie beïnvloedt hun prestaties in een positieve zin (groeimindset: ik durf) of eerder negatieve zin (vaste mindset: ik probeer niet eens). Wil je je leerlingen goed op weg helpen naar een groeimindset en leren hoe je onderpresteren kan vermijden, dan is deze nascholing héél interessant voor jou! Belangrijk is dat mindset toepasbaar is voor álle leerlingen van je klas, niet alleen de hoogbegaafde leerlingen.
‘Er zit een hoogbegaafd jongetje in mijn klas en hij is nogal arrogant. Hij zegt steeds maar weer: ‘Ik weet dat al!’ en hij noemt andere kinderen dom.’
‘En dan geef ik eens verrijkingsmateriaal aan dat hoogbegaafde meisje en ze neemt het niet eens aan. Waarom mijdt ze toch die uitdaging?’
Doelgroep: Voor leerkrachten kleuteronderwijs, lager en secundair onderwijs.
Heel veel hoogbegaafde kinderen krijgen al van kindsaf een stempel van ‘bolleboos’ of ‘slimmerik’ opgeplakt. Dat gebeurt onbewust, door goedbedoelde opmerkingen te krijgen van ouders zoals ‘Waw, jij bent daar goed in!’ of van leerkrachten ‘Waw, jij kunt dat snel!’. Maar de manier waarop je kinderen prijst kan juist nefast zijn voor hun zelfvertrouwen en het ontwikkelen van hun talenten. Je denkt het kind aan te moedigen door het te prijzen – ‘knap van je, mooie tekening, jij moet wel slim zijn,…’ – maar hierdoor krijgt je leerling een vaste mindset over intelligentie aangekweekt.
Resultaat: In deze nascholing leer je hoe je je leerlingen op weg naar een groeimindset kunt helpen, waardoor ze leren te durven, waardoor ze van falen leren, waardoor ze leren dat inspanningen leveren erbij hoort. Maar bovenal zul je leren hoe je onderpresteren kan tegengaan!

Inschrijven
Inschrijvingen zijn gesloten.