Datum
07/03/2020
09:30-16:30
Locatie
Bedrijvencentrum De Punt
Kerkstraat 108
9050 Gentbrugge
België
Categorie
Inhoud:
- Lezing: De verschillen tussen hoogbegaafdheid en autisme, Adi Van den Brande (Het Lampje)
- Het tienerbrein & de link met executieve functies, Inge van Bogaert
- Cognitieve begaafdheid bij studenten in het hoger onderwijs, Karine Janssens
Tarieven:
-
- Gratis voor alle leden van het Hoogbloeier en Alumni netwerk, klik hier
- 115 Euro (incl. BTW) voor alumni van onze verdiepings- en/of expertopleiding
Inbegrepen in de prijs: koffie/thee/water/broodjeslunch/ borrel/ hapjes
Mooi meegenomen: als kleine resp. middelgrote ondernemer krijgt u met de KMO-portefeuille 30%, resp. 20% korting!
Van deze opleiding wordt een factuur gemaakt.
Leden en niet-leden dienen zich in te schrijven via onderstaand formulier.
Indien je lid van het netwerk wenst te worden, klik hier.
Organisator:
Gifted Academy
Agenda:
9u30-10u: Aankomst en ontvangst
10u-11u30: Lezing (Autisme en hoogbegaafdheid), Adi van den Brande
11u30-12u30: Netwerkgelegenheid
12u30-13u30: Middagpauze
13u30-15: Het tienerbrein & de link met executieve functies, Inge van Bogaert
15u-16u30: Cognitieve begaafdheid bij studenten in het hoger onderwijs, Karine Janssens
Vanaf 16u30: Borrel en netwerkgelegenheid
10u-11u30: Lezing, Autisme en hoogbegaafdheid (Adi van den Brande)
Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis. Deze heeft invloed op alle onderdelen van het functioneren en leven van kinderen. Wanneer er sprake is van een hoge intelligentie, komt het autisme op een niet zo herkenbare manier naar boven. Deze sessie kijken we hoe de relatie tussen een sterke cognitie en autisme is en geven we enkele aanwijzingen hoe je het autisme wel kan merken bij deze kinderen.
Adi Van den Brande begon als leerkracht binnen de autiwerking. Sinds 2014 begeleidt ze ouders van hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme bij Het Lampje. Ze heeft zich gespecialiseerd in het werken met de omgeving rond kinderen met de dubbeldiagnose: hoogbegaafdheid en autisme. Hiervoor geeft ze lezingen en cursussen aan ouders, scholen en hulpverleners. Naast de begeleiding van de omgeving, brengt ze het denkpatroon van kinderen met (een vermoeden van) autisme in kaart. Dit paspoort geeft de mogelijkheid om begeleiding op maat van het kind te voorzien. In 2018 slaagde ze met grote onderscheiding voor het postgraduaat Autisme van de Arteveldehogeschool en Autisme Centraal. In 2019 startte ze de ECHA-opleiding aan de RADBOUD-universiteit in Nijmegen.
________________________________________________________________________________________
13u30-15: Het tienerbrein & de link met executieve functies (Inge van Bogaert)
Taken niet gemaakt? Iets vergeten af te geven? Samenvattingen zinloos vinden? Op ‘stand by’ gaan tijdens de les? Het tienerbrein vecht dagelijks conflicten uit tussen het rationele gedeelte van het brein (de zgn. frontaalkwabben) en het emotionele brein (het limbisch systeem). Ondanks hun cognitieve voorsprong ontsnappen ook hoogbegaafde jongeren niet aan deze ‘‘puberstorm’ en duiken extra (existentiële) vraagtekens op.
Tijdens de adolescentie doorgaan cruciale hersengebieden een indrukwekkende evolutie naar een volwassen brein. Dat proces verloopt echter met horten en stoten en een tiener gedraagt zich daar ook naar: het ene moment wispelturig en roekeloos, het andere moment rationeel en verrassend verantwoordelijk. Een uitdaging voor iedereen. Want ondertussen gaat een tiener wel naar school…
In deze sessie krijg je een kijk op de ontwikkeling van het tienerbrein, het effect daarvan op cognitieve vaardigheden (executieve functies) en op het zelfbeeld van – hoogbegaafde – tieners. Deze breinkennis kan je verder delen met collega’s en leerlingen, zodat psycho-educatie een extra motivator kan worden.
Inge van Bogaert is een ervaren gedrags- en communicatiewetenschapper. Na zes jaar journalistiek ben ik eerder toevallig in het onderwijs beland. Ondertussen geef ik meer dan 25 jaar les in het secundair onderwijs en begeleid ik al even lang jongeren bij hun psychische, persoonlijke en studiemoeilijkhedenWat in het begin van mijn onderwijscarrière eerder intuïtief mijn antenne was om ‘andere’ leerlingen (niet alleen hoogbegaafde) op en aan te sporen, kreeg gaandeweg een wetenschappelijke expertise. Ik schoolde me bij in handelingsgerichte coaching en in Visible Learning, en volg nog steeds het wetenschappelijk onderzoek over de ontwikkeling van het (tiener)brein en de cognitieve psychologie op de voet. De unieke combinatie van senior teacher, jongerencoach, Hoogbloeier-partner, CNO-nascholer en auteur maakt dat ik vanuit diverse invalshoeken aan de slag kan met tieners.
________________________________________________________________________________________________________
15u-16u30: Cognitieve begaafdheid bij studenten in het hoger onderwijs (Karine Janssens)

Inschrijven
Dit evenement is helaas volzet. Indien u voor dit soort van evenement interesse heeft, stuur een mailtje naar info@giftedacademy.be.