Oh… kom er eens kijken

Op heel veel scholen komt de Sint binnenkort ook cadeautjes brengen. Wij geven daarom vandaag graag wat inspiratie mee om ook verrijkend materiaal op het verlanglijstje van de klas te zetten. Verrijkte leeromgevingen kunnen voor heel wat leerrijk spelplezier zorgen bij een groot aantal leerlingen. Voor de tien procent cognitief sterk functionerende leerlingen is het zelfs een must om een veilige, verrijkende omgeving te creëren om voldoende uitdaging te kunnen geven.

Kleuters

Bee-Bot is een vriendelijke robot-bij met zeven knoppen die kinderen al een eerste keer kennis laat maken met algoritmes en computationeel denken. Deze robot kan al vanaf drie jaar ingezet worden om kinderen parcours te laten uitstippelen. Bee-Bot is wel een iets duurdere investering, maar de kleuters gaan er ontzettend veel leerplezier mee hebben.


Het doeboek Lillicorn in WooWoo land gaan de kinderen mee met een nieuwsgierige Lilli die creatieve oplossingen zoekt. Onderaan elke zoektocht worden leerzame STEM-activiteiten aangegeven zoals probleemoplossing, foutopsporing, volgordebepaling, ruimtelijke perceptie… .


Denkvierkanten spellen bestaan uit 40 kaartjes waar telkens vier afbeeldingen op staan. Kinderen moeten één plaatje kiezen dat anders is dan de andere drie en beargumenteren waarom dit volgens hen zo is. Bij denkvierkanten in niets fout, zolang je maar je antwoord kan onderbouwen. Je kan dit met kleuters doen, maar spel kan ook op latere leeftijd worden gespeeld. De onderbouwingen van de antwoorden zullen dan wel veranderen.


Alfabet – De letterdief is een geweldig boek om woorden met dezelfde letters te ontdekken. Op een pagina van een bepaalde letter staan allemaal woorden getekend die met die letter beginnen. En dat zijn er veel! Op de blog van juf Linda kan je heel wat leuke activiteiten vinden die je in de klas met dit boek kan doen.

Lagere school


Imagine is een raadspel waarbij je jouw creativiteit moet inzetten. Gebruik de transparante kaarten om alles uit te beelden wat je maar kan bedenken (films, plaatsen, personages, enzovoort). Kunnen de andere spelers raden wat jij bedoelt? De mogelijkheden zijn oneindig, net zoals het plezier dat je eraan beleeft! De richtleeftijd is vanaf 12 jaar, maar dit kan zeker in de derde graad lager onderwijs ook worden ingezet.


LEGO® Education BricQ Motion Essential betrekt leerlingen in het basisonderwijs bij STEAM-leren terwijl ze experimenteren met krachten, beweging en interacties in de context van sport. Deze set  biedt eenvoudige, hands-on leerervaringen die coole “aha”-momenten aanwakkeren, terwijl leerlingen LEGO stenen in beweging zetten zonder dat er technologie nodig is.


Divergento is een creatief woordspel voor op school en thuis, dat snel en gemakkelijk is in te zetten voor jong en oud. Het is super tof voor alle kinderen die van een (taal)uitdaging houden. Het doel is om woorden te vormen met plaatjes, woorden en woorddelen. Kaartjes kan je combineren tot een nieuw woord.


Op de vlucht is een coöperatief spel dat in de verrijkingsklassen kan worden ingezet vanaf het vierde leerjaar. Je start het spel zonder de spelregels te lezen… Je leert de regels terwijl je aan het spelen bent.

2022-11-17T12:46:01+01:00

Leave A Comment

Hoogbloeier Gifted Academy

Adm.zetel: Tarbotstraat 23 - 9000 Gent

Mobile: 0032 (0) 478 206 987