Succesvolle intelligentie

In Succesvolle intelligentie stelt een van de meest prominente psychologen van dit moment, Robert Sternberg, het gangbare beeld van intelligentie ter discussie. De intelligentie die wordt gemeten met intelligentietests, zo stelt hij, vind je in de praktijk van alledag nauwelijks terug. De problemen die mensen in hun leven tegenkomen zijn vaak veel minder goed gestructureerd dan de eendimensionale vragen die in gestandardiseerde tests worden gepresenteerd.

Sternberg biedt daarom een nieuwe definitie van intelligentie en betoogt op overtuigende wijze dat er drie verschillende typen intelligentie zijn voor persoonlijk en professioneel succes: analytische, creatieve en praktische intelligentie. Succesvolle intelligentie is een rijkgeschakeerd fenomeen: het behelst onder andere elementen van creativiteit, het nemen van intellectuele risico’s, interpersoonlijke vaardigheden en doorzetting.

In een uiterst toegankelijke stijl beschrijft Sternberg deze drie vormen en hoe ze kunnen worden bevorderd. Het boek Succesvolle intelligentie is daardoor geschikt voor een zeer breed publiek, uiteenlopend van docenten, managers, mensen die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg, ouders en natuurlijk iedereen die zelf zijn of haar intelligentie wil bevorderen.

De auteurs:

Prof.dr. Robert Sternberg is hoogleraar aan de Yale Universiteit. Hij heeft in zijn succesvolle loopbaan vele onderscheidingen ontvangen en is auteur van meer dan 800 publicaties. Succesvolle intelligentie is het eerste boek van Sternberg dat in een Nederlandse vertaling verschijnt.

Recensie:

Dit is één van de eerste boeken die ik gelezen heb zodra ik te weten kwam dat mijn kinderen en wijzelf hoogbegaafd waren. Ik wou meer weten over intelligentie en zocht bij Howard Gardner, maar ook bij zijn ‘tegenpool’ Robert Sternberg.

Als je meer te weten wilt komen over wat IQ dat gemeten wordt door een IQ-test nu juist inhoudt en wat niet, dan kan ik je dit boek aanraden. Je komt er namelijk ook te weten waarom iemand met een hoge IQ-score niet automatisch een succesvol persoon wordt of waarom iemand die heel veel succes in het leven blijkt te hebben, helemaal geen goede scores had op intelligentietesten.

Titel:
Succesvolle intelligentie
Hoe praktische en creatieve intelligentie succes bepalen

Auteur:
Robert J. Sternberg

Uitgeverij:
Swets & Zeitlinger BV, Lisse, ©2002

ISBN:
ISBN 90-265-1694-0

Bestel uw boek hier!
2018-06-23T18:48:23+02:00

Leave A Comment

Hoogbloeier Gifted Academy

Adm.zetel: Tarbotstraat 23 - 9000 Gent

Mobile: 0032 (0) 478 206 987